Lodówka przechowuje wszystkie produkty, które potrzebują niższych temperatur, by zachować swoją świeżość. Nie wystarczy jedynie włożyć ich do lodówki, ale trzeba wiedzieć jak praktycznie ją zagospodarować. Każda półka przeznaczona jest do innych grup produktów, tak samo jako drzwiczki oraz szuflady w lodówce.

Na drzwiach lodówki najlepiej trzymać produkty, które nie psują się tak szybko. Zaliczamy do nich oleje, soki, sklepowe sosy oraz mleko UHT. Oleje tłoczone na zimno lepiej zużyć w ciągu trzech miesięcy.

Dolne szuflady zarezerwujmy na warzywa i owoce. W jednej szufladzie trzymajmy owoce, w drugiej warzywa. Maksymalny czas przechowywania owoców to zwykle tydzień.

Niektóre psują się już po kilku dniach, a truskawki i maliny są szczególnie delikatne. Ziemniaki, cebula i kapusta trzymane w specjalnym opakowaniu, które chroni przed parowaniem wody, wytrzymają nawet miesiąc. W przypadku warzyw rosnących w ziemi i przy glebie, nie można zawijać ich zbyt szczelnie w folię.

Lepiej użyć papierowych torebek.