Blat roboczy – miejsce, które sprzyja nie tylko smakowitym obiadom

Blat roboczy – miejsce, które sprzyja nie tylko smakowitym obiadom

Pozostając w temacie blatu warto jeszcze podkreślić, że jego obecność przy często stosowanych urządzeniach jest bardzo istotna. Nie mniej jednak wiele osób jest zdania, że to minimum w zupełności wystarczy podczas gotowania.

Przeczytaj również: Kuchnia funkcjonalna. O czym pamiętać?

Okazuje się, że to kolejny dość często popełniany błąd, który wpływa niekorzystnie na funkcjonalność. Niestety dobrze urządzona kuchnia musi posiadać dość znaczną powierzchnię do pracy.

Przeczytaj również: Szafki czy szuflady, czyli jak wyposażyć kuchnię?

Ideałem jest zastosowanie osobnej wyspy, czy dostawionego blatu do ciągu szafek. Jednak w mniejszych pomieszczeniach jest to raczej nie możliwe, dlatego warto skupić w jednej linii urządzenia, a w drugiej tylko blat.

Przeczytaj również: Jak zagospodarować drzwi oraz szuflady w lodówce?

Dzięki temu nie tylko zyskamy większe pole manewru, ale także większą swobodę. Dwie osoby bez trudu będą mogły jednocześnie korzystać z kuchni bez zbędnych przepychanek.

Warto pamiętać, że nawet pięć centymetrów dłuższego blatu wpływa korzystnie na całokształt kuchni. Zatem warto pokusić się o jakieś kompromisy, aby potem nie żałować.